20 Feb 2018

Op 13 september organiseert de stichting Overijsselse molen weer de Overijsselse molendag. Dit jaar zal het officiële startsein voor de Overijsselse Molendag worden gegeven bij korenmolen de Vier Winden aan de Kleijsenweg 3 in Reutum (tussen camping de Molenhof en café Antje en Billy). Het startsein in de vorm van het lichten van de vang, zal volgens traditie worden gedaan door gedeputeerde mevrouw Hester Maij. Dit jaar met assistentie van burgemeester Mervyn Stegers en de voorzitter van de Stichting Overijsselse molen Pieter van der Vinne.

Molen de Vier Winden heeft dit jaar onderdeel uitgemaakt van een subsidieproject van de provincie Overijssel met de titel “Verhalen van Overijssel”. Hiermee werd extra geld genereerd voor molenonderhoud. Voorzitter van molen de Vier Winden Henk van der Aa vertelt enthousiast: “deze extra bijdrage is altijd welkom. Het onderhoud van een traditionele windmolen kost jaarlijks duizenden euro’s. Met deze extra bijdrage hebben wij de Vier Winden weer goed in de verf en de wind gezet”.

Van der Aa is trots op de vrijwilligers van de Vier Winden. “De molen is in de zomerperiode elke zaterdagmiddag geopend. De vijf molenaars geven rondleidingen en demonstraties. Bovendien is pannenkoek- en broodmeel te koop in het winkeltje”.

Tijdens de Overijsselse Molendag zijn 65 wind- en watermolens in Overijssel geopend voor het publiek. Bij bijna alle molens worden feestelijke en leerzame demonstraties georganiseerd. De stichting Overijsselse molen wil met de Overijsselse molendag mensen (hernieuwd) laten kennis maken met de monumentale molens in de provincie