20 Feb 2018

Tijdens de zomervakantie, in de maanden juli en augustus, heeft de Cosmos sterrenwacht in Lattrop ook overdag tijdens openingstijden een prachtig programma. We zetten de “Zon” in de kijker!

De Zon, onze eigen ster, komt voorbij in een live gepresenteerde voorstelling. Tijdens de voorstelling leer je alles over de Zon. Wist je bijvoorbeeld dat de Aarde meer dan 1 miljoen keer in de Zon past?! Prachtige foto’s en filmpjes laten de Zon zien van heel erg dichtbij. Maar we gaan ook het diepe heelal in, want er zijn nog veel meer zonnen.

Ook kun je het planetarium bezoeken. Het planetarium projecteert sterren, maan, planeten, de Melkweg en andere sterrenstelsels op de binnenkant van een grote koepel. Het hele universum is hier te zien. De gids verteld je alles over de sterrenhemel van de zomer. Waar staan bijvoorbeeld de planeten Jupiter en Saturnus? Wist je dat je beiden met het blote oog kunt zien. De Grote Beer wijst je de weg naar de Poolster en dan heb je meteen de Kleine Beer gevonden. De Melkweg mag natuurlijk niet ontbreken.
Tenslotte gaan we omhoog naar de grote koepel met de telescoop. Het is erg indrukwekkend om dit instrument te zien en de koepel te zien draaien. Als het helder is gaan we natuurlijk ook de Zon bekijken. Misschien zijn er wel zonnevlekken te zien! Met speciale brilletjes kun je ook de Zon bewonderen. Zet er één op je neus en zoek de Zon op.

In de doe-zaal kun je je eigen Zon knutselen. Ga je gang, knip, plak en knutsel en laat de Zon schijnen!

Het programma is geschikt voor jong en oud!

Voor de exacte tijden voor dit programma zie onze website www.cosmossterrenwacht.nl

Zomerse sterrenkijkavonden in de Cosmos sterrenwacht

In de zomer gaat de zon pas na 22.00 uur onder. Je kunt dus pas later op de avond iets zien door een telescoop. Daarom organiseert de Cosmos sterrenwacht in Lattrop een aantal extra zomerse sterrenkijkavonden.

De sterrenkijkavonden worden elke woensdag en zaterdagavond gehouden in juli en augustus.

De sterrenwacht is om 21.30 uur geopend en het programma begint om 22.00 uur.

De avond begint met een boeiende lezing over het zonnestelsel. Natuurlijk komen de zichtbare planeten voorbij, maar ook kometen en vallende sterren.  Dieper in het heelal zijn ook bijzondere objecten te zien zoals sterrenstelsels en nevels. We vertellen je er alles over.

Dan gaan we naar het planetarium. Kijk links, rechts, voor en boven je, je zit in de sterrenhemel! Het planetarium projecteert sterren, maan, planeten, de Melkweg en andere sterrenstelsels op de binnenkant van een grote koepel. Het hele universum is hier te zien.

Het hoogtepunt van de avond is natuurlijk het kijken door verschillende telescopen naar de planeten en andere fraaie objecten in het heelal. Zo staat in de koepel van Cosmos één van de grootste telescopen van Nederland.

De planeet Jupiter is bijna de hele zomer goed te zien. Met een telescoop kun je vier van zijn grootste manen bewonderen evenals de wolkenbanden van de grootste planeet van ons zonnestelsel. Ook Saturnus is waarneembaar. De ringen van de planeet zien er zelfs in een kleine telescoop indrukwekkend uit. Saturnus is daarom de mooiste planeet van het zonnestelsel. Regelmatig komt de Maan voorbij. Op de Maan zijn de kraters, bergen en woestijnen van dichtbij te bewonderen. Een indrukwekkend schouwspel!

Er gelden normale entreeprijzen.
Aanmelden is niet nodig.