20 Feb 2018

Decaloog – Bijbel en beeld    film-en-gesprek op 29 november

‘Decaloog’ is een ander woord voor de Tien Geboden. Het is ook, als Dekalog, een filmcyclus van de Poolse cineast Krzystof Kieślowski. Van de tien korte films van ongeveer een uur zien wij er enkelen. Daarnaast stellen we de Tien Geboden aan de orde. Wat is de ontstaansgeschiedenis? Gelden ze nog voor ons? Houden we ons eraan? De Tien Geboden hebben door de eeuwen heen gefungeerd als richtsnoer voor goed menselijk handelen. Hierover buigen we ons, mede aan de hand van de film ‘Dekalog’. In de filmcyclus wordt iedere keer een van de bijbelse geboden ‘min of meer’ behandeld.

Iedere keer wordt, naast het bespreken van een tekst, naar één film gekeken en erover nagepraat.

begeleiding:  ds. Henk Dikker Hupkes

data:             woensdagavonden: 29 november 2017;

24 januari, 14 februari, 21 maart en 25 april 2018.

tijd:               19.30 uur, tot circa 21.30 uur

plaats:           Stiftsschool, grote zaal

aanmelden:   dominee@stiftsgemeente.nl of tel.: 0541-661229

Gratis Adventsconcert op 3 december in de Stiftskerk

‘Sopraan Evelyn Ziegler en pianist Iassen Raykov nemen u mee op een muzikale reis door de eeuwen heen en hopen dat u soms meezingt’

Zondag 3 december om 15.30 uur vindt in de Stiftskerk in Weerselo een Liedrecital plaats met als thema ‘Advent’ en ‘Kerst’. De Duitse sopraan Evelyn Ziegler zal, op de vleugel begeleid door Iassen Raykov, ons meenemen door het repertoire van liederen door de eeuwen heen. Dus zowel de klassieken – Mozart, Bach, Händel, Schubert, Brahms – als de latere en eigentijdse componisten komen aan bod. Ook zal het publiek uitgenodigd worden een enkel lied mee te zingen. Het belooft een bijzondere middag te worden op deze eerste Adventszondag. De toegang tot het concert is gratis; bij het verlaten van de kerk wordt u gevraagd om een vrijwillige bijdrage. Na afloop is er in de Stiftsschool achter de kerk gelegenheid nog iets te drinken en de uitvoerenden persoonlijk te ontmoeten.

Evelyn Ziegler en Iassen Raykov leerden elkaar kennen in 2011 op het conservatorium in Enschede. Sindsdien musiceren zij regelmatig samen. In 2015 besloten de twee om ook als piano-zangduo concerten te gaan geven. Hun optreden bij de Stichting Grote Kerk Cultureel Emmen in 2016 en latere optredens waren een groot succes. Op knappe wijze combineren zij kunstliederen met meer populaire liederen tot een vrolijk en ongedwongen geheel in een bruisend optreden.

Evelyn Ziegler heeft in Duitsland meerdere succesvolle optredens in concertzalen en op radio en televisie op haar naam. Zij heeft een breed repertoire binnen het klassieke genre. Iassen Raykov kennen we in Twente en omstreken vooral als koordirigent, door concerten en plaatopnames, en in Weerselo natuurlijk als cantor-organist van de Stiftskerk. Minder bekend is dat hij zijn studie aan de conservatoria in Sofia (Bulgarije) en het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam gestart is als pianist. In die eerste muzikale liefde (piano) zien we hem als begeleider tijdens deze middag.

 

Film in de Stiftsschool – Paterson (2015) op 6 december

Op woensdag 6 december, om 19.30 uur, wordt in de Stiftsschool de film ‘Paterson’ uit 2015 vertoond. De vertoning wordt kort ingeleid door ds. Henk Dikker Hupkes. Na afloop is er gelegenheid iets te drinken en na te praten. Toegang gratis; vrijwillige bijdrage na afloop.

“Paterson leidt een eenvoudig, geregeld en gelukkig leven als buschauffeur in de stad Paterson, New Jersey. De indrukken die hij tijdens zijn dagelijkse route opdoet, vormen de inspiratie voor gedichten die hij opschrijft in een notitieboekje. Ondanks het enthousiasme en de aanmoediging van zijn vrouw wil hij de gedichten niet publiceren. Laura’s wereld verandert juist voortdurend. Dagelijks heeft ze nieuwe dromen en ambities die ze met de steun van Paterson probeert te realiseren. De film observeert de triomfen en tegenslagen in het dagelijks leven, en de poëzie in de kleinste details.”

Regie: Jim Jarmusch; speelduur 118 minuten.

* Betoverend mooi portret van een stil, gelukkig leven – Trouw

* Een film om te koesteren – Volkskrant